Bild från tv-serien Roswell

Roswell

Avsnitt: It's too late and it's too bad

Liz (Shiri Appleby) fortsätter med att undersöka sin teori om att Alex (Colin Hanks) blivit mördad, men avsnittet börjar som vanligt med att Maria (Majandra Delfino) berättar vad som hänt i de tidigare avsnittet. Eftersom Alex sägs ha varit i Sverige berättar hon naturligtvis detta:

Maria: "Ok, what you need to know about Alex is that he loved life. He loved it. He played the bass. He traveled. He had just gotten back from his trip to Sweden only a couple of months ago, and he had his whole life ahead of him."

Audio file

Avsnittet drar igång med att Liz och Maria har begett sig till Alex hem där de pratar med pappa Chuck om att få titta bland Alex grejer för att göra ett collage till skoltidningen. De hittar bland annat en massa kondoleanskort, och Liz frågar då Chuck följande:

Liz: "The Olsons?"
Chuck: "Yeah. Alex's host family in Sweden."

Audio file

Liz blir mer och mer övertygad om att Alex inte alls var i Sverige under den tiden han har sagt att han var där. De tittar lite i Alex dator och hittar där ett dokument, vars datum ger henne mer ved på elden:

Liz: "Look, whatever happened to Alex happened while he was in Sweden. You know that Leanna is not Leanna document? It was created on January 16 while Alex was still there."

Audio file

Hennes efterforskningar gör att hon försöker ta kontakt med familjen Olsons i Sverige, men hon kommer bara fram till telefonsvararen:

Telefonsvarare: "Hej, det här är 847259. Vi kan inte svara just nu, men lämnar du namn och telefonnummer så ringer vi tillbaks."

Audio file

Ett foto av Alex och en blond tjej framför en byggnad i Sverige ger Liz en idé, och hon ringer upp den svenska ambassaden i Washington för att be dem kolla var det huset ligger. De är inte helt förtjusta i idéen, men lovar att de ska kolla på fotot. Max (Jason Behr) kommer fram till henne och vill prata om hennes fixering av mordet på Alex:

Max: "Who were you just talking to?"
Liz: "The Swedish embassy in Washington."

Audio file

När Liz är helt koncentrerad i sin undersökning av mordet på Alex, känner sig hennes bästa vän Maria helt utlämnad. Hon kommer över till Liz för att hämta lite papper till collaget i skoltidningen, men Liz vill inte lämna ifrån sig något av grejorna eftersom hon behöver det i sin undersökning:

Liz: "Leave the Sweden stuff. I need it."

Audio file

En stund senare får hon äntligen kontakt med familjen Olson i Sverige via telefon. Det visar sig dock att personen som har det telefonnumret heter Lind och vet ingenting om familjen Olson eller Alex. Hon blir lite förbryllad och kastad ut fokus, men hennes blick faller sedan på kondoleanskortet som familjen Olson skickat tillsammans med blommorna. Liz beger sig till floristen och frågar ut honom om den internationella beställningen som sägs ha kommit från Sverige. Floristen håller med om att han har information om vem som skickat beställningen, men att han inte kan lämna ut sådan information. Diskussionen lyder som följer:

Florist: "Why don't you try directory assistance?"
Liz: "Because there's over 40,000 Olsons in Sweden."
Florist: "Well, I sorry, but..."
Liz: "No, you're not! I'm in an impossible situation. I need to locate someone in Sweden. I'm here in Roswell. You have the information. Why can't you just give it to me?"
Florist: "Because I'm trying to run a business, not a detective agency."

Audio file

Hon totaländrar nu taktik, och skaffar sig en flygbiljett till Sverige, packar sina väskor och ger sig iväg. Max hinner ikapp henne när hon sitter och väntar på en taxi som ska ta henne till flygplatsen. Han undrar naturligtvis följande:

Max: "Liz, where are you going?"
Liz: "Sweden."

Audio file

Hon kommer till flygplatsen och ska precis stiga på planet när henne mobiltelefon ringer. Det är herr Stockman från den svenska ambassaden. Han har lyckats hitta byggnaden (rätt otroligt!), men det visar sig att den revs för över fyra år sedan. Liz blir perplex, men sedan trillar femtioöringen ner:

Liz: "He never went to Sweden."

Audio file

Det finns även en hel del prylar i avsnittet som har med Sverige att göra - kartor på väggarna (dock med ordet Schweden), reserguider, papper som utbytesavdelningen har med svenska adresser till Uppsala. Allt detta går att beskåda på de här bilderna:

Affisch för tv-serien Roswell

Hanna Ytterberg, Madeleine Jansson, Roland Smedberg. Jag skickar även ett litet tack till TV4 och deras programinformation som svarade på mina email.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.